RPA binnen Financiën

Verlaag de administratieve werkdruk

Binnen de financiële afdeling zijn er veel repetitieve processen, variërend van factuurverwerking tot maandafsluitingen en rapportages. Hoewel een aanzienlijk deel van deze processen reeds geautomatiseerd is, blijven medewerkers in de praktijk veel tijd besteden aan handmatige handelingen.

Dit wordt deels veroorzaakt door het hoge volume aan transacties, variërend van crediteuren en debiteuren tot medewerkers. De complexiteit van deze processen leidt vaak tot uitzonderingen en vereist handmatige controles. Bovendien is de automatiseringsmogelijkheid in financiële applicaties beperkt, met gebruik van diverse tools zoals rapportages, Outlook en Excel.

In een arbeidsmarkt met toenemende krapte, is het inzetten van nieuwe technologieën zoals software robots (RPA) hét middel om administratieve werkdruk te verlagen.

Voordelen van software robots binnen de afdeling Financiën

Natuurlijk leidt het automatiseren van repetitieve werkzaamheden met RPA tot tijdsbesparing. Echter, de kwalitatieve voordelen zijn net zo interessant. In het bijzonder binnen een afdeling financiën, waar de maandafsluiting zorgt voor een hoge werkdruk aan het begin van iedere maand. Ook zijn er veel repetitieve processen, waar handmatige controles moeten worden uitgevoerd of rapportages moeten worden gemaakt.

Het automatiseren van administratieve taken met behulp van RPA resulteert in:

Verlagen van werkdruk in piekperioden

RPA

Voldoen aan veranderende wet- en regelgeving

RPA

Kortere reactietijden

Continuïteit tijdens verzuim of ziekte

Hogere datakwaliteit

Efficiëntere manier van werken

Software robot vs. Administratief medewerker

Wat is RPA precies? RPA staat voor Robotic Process Automation, een technologie die het simuleren van toetsenbord- en muishandelingen mogelijk maakt. Het voert repetitieve, handmatige en vaak administratieve taken geautomatiseerd uit. Dit wordt gedaan door middel van een software robot, ook wel bekend als een digitale medewerker.

  • Direct inzetbaar
  • 168 uur p/week
  • 100% productief
  • Kosten ca €3,- per uur
  • Foutloos
  • Altijd beschikbaar

  • Recruitment & onboarding
  • 40 uur p/week
  • 80% productief
  • Kosten ca €40,- per uur
  • Maakt fouten
  • Verlof en ziekte

Welke processen kun je met RPA automatiseren?

De werkzaamheden die het meest geschikt zijn om geautomatiseerd te worden met RPA zijn repetitief, handmatig en hebben een hoog volume aan transacties. Vaak vereist het uitvoeren van een proces het gebruik van meerdere applicaties. Het is in deze situaties dat RPA het beste tot zijn recht komt.

Binnen de afdeling Financiën worden de volgende taken door onze software robots overgenomen:

✅ Factuurverwerking
✅ Uitvoeren interne controles
✅ Boeken memorialen en doorbelastingen
✅ Opstellen rapportages
✅ Verwerken stortingen
✅ Uitvoeren bankboekingen
✅ Controleren binnenkomende facturen
✅ Vereffenen grootboekrekeningen
✅ Verwerken betaalbatches
✅ Versturen betalingsspecificaties

Deze organisaties gingen je voor…

We kunnen je echt van alles vertellen over wie we zijn, hoe we werken en wat er allemaal mogelijk is met RPA en AI. Neem contact met ons op om meer te horen over deze projecten.

Klantcases in de financiële sector

Software robots inzetten binnen jouw afdeling Financiën?

We hebben met succes verschillende onderwijsinstellingen bijgestaan bij het implementeren van software robots (RPA) om repetitieve, handmatige processen te automatiseren. Ben je benieuwd welke processen we op jouw afdeling kunnen automatiseren? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Ebert Knol.