RPA RPA

RPA binnen onderwijsinstellingen

Verlaag de administratieve werklast

In 2021 stonden er meer dan 500.000 studenten ingeschreven in het mbo, en meer dan 800.000 studenten aan de universiteiten en hogescholen. Het organiseren van onderwijs voor al deze studenten is een enorme taak. Zowel in het primaire proces, als in de ondersteunende diensten. Binnen deze diensten is een efficiënte bedrijfsvoering en inzet van nieuwe technologie cruciaal. Om zo data-gedreven te werken, en zoveel mogelijk repetitieve, handmatige werkzaamheden te automatiseren. Juist in tijden van personeelstekorten. En daar komt RPA om de hoek kijken….

Voordelen van RPA binnen onderwijsinstellingen

Het automatiseren van repetitieve werkzaamheden met RPA levert natuurlijk tijdsbesparing op. Maar even interessant zijn de kwalitatieve voordelen. Juist binnen onderwijsinstellingen, waar veranderende wet- en regelgeving alsook de flexibilisering in het onderwijs vragen om wendbaarheid. Automatisering van administratieve processen met RPA leidt tot:

Verlagen van werklast in piekperioden

RPA

Voldoen aan nieuwe wetgeving

RPA

Continuïteit in uitvoering

RPA

Uitvoeren van extra data controles

Kortere reactietijden

Hogere medewerkerstevredenheid

Software robot vs. Administratief medewerker

Ik hoor je denken, wat is RPA? Deze afkorting staat voor Robotic Process Automation. Een technologie om toetsenbord- en muishandelingen te simuleren. Om zo repetitieve, handmatige en vaak administratieve taken geautomatiseerd uit te laten voeren. Door een zogenaamde software robot, ook wel digitale medewerker genoemd.

 • Direct inzetbaar
 • 168 uur p/week
 • 100% productief
 • Kosten ca €3,- per uur
 • Foutloos
 • Altijd beschikbaar

 • Recruitment & onboarding
 • 40 uur p/week
 • 80% productief
 • Kosten ca €40,- per uur
 • Maakt fouten
 • Verlof en ziekte

Welke processen kun je met RPA automatiseren?

De meest geschikte processen zijn repetitief, handmatig en hebben een hoog volume aan transacties. Vaak worden er meerdere applicaties gebruikt om één proces uit te voeren. Daar komt RPA het beste tot zijn recht.

Onze software robots nemen binnen onderwijsinstellingen de volgende taken uit handen:

✅ Verwerken digitale aanmeldingen
✅ Archiveren studie overeenkomsten
✅ Versturen verzuimmeldingen DUO
✅ Controleren bewijs betaald collegegeld
✅ Invoeren curriculum
✅ Koppelen studenten aan groepen

Deze onderwijsinstellingen gingen je voor…

We kunnen je echt van alles vertellen over wie we zijn, hoe we werken en wat er allemaal mogelijk is met RPA en AI. Neem contact met ons op om meer te horen over deze projecten.

Praktijkvoorbeeld: verwerken digitale aanmeldingen

Robbie de Robot is de digitale medewerker van het ROC van Amsterdam en controleert jaarlijks 32.000+ digitale aanmeldingen van studenten. Dit voorkomt dubbele registraties in het systeem, zorgt voor een snelle verwerkingstijd én een lagere werkdruk rond de aanmeldingsdeadline.

Play Video

Bekijk de video!

Praktijkvoorbeeld: intekenen studenten

RoboWin is de digitale medewerker van Windesheim Zwolle. Studenten schrijven zich iedere periode via een webapplicatie (intekenen 2.0) in voor nieuwe vakken. RoboWin zorgt voor de verwerking in Educator.

Play Video

Bekijk de video!

Klantcases in het onderwijs

Meer weten over de inzet van Software Robots op jouw afdeling?

Wij hebben meerdere onderwijsinstellingen geholpen met de inzet van software robots (RPA) om repetitieve, handmatige processen te automatiseren. Nieuwsgierig welke processen we op jouw afdeling kunnen automatiseren? Neem dan contact op met Ebert Knol.