Skip to main content
11 maart 2024 Caitlin Westerman Blog, UiPath Platform

De combinatie van UiPath en SAP voor automatisering

Kevin Westerman

RPA Developer

Maakt uw organisatie gebruik van het SAP platform? En bent u op zoek naar een manier om uw bedrijfsprocessen vergaand te automatiseren? Dan is het tijd om de mogelijkheden van het UiPath Platform te verkennen. UiPath is hét toonaangevende Business Automation platform. Door de samenwerking tussen UiPath en SAP kunt u eenvoudig bedrijfsprocessen automatiseren. In dit artikel vertellen we u alles over de integratie mogelijkheden en voordelen van beide platformen.  

Het UiPath Business Automation Platform 

UiPath is een platform dat bestaat uit verschillende componenten, zoals UiPath Studio, UiPath Robot, UiPath Orchestrator en UiPath AI Center. Met UiPath Studio kunt u workflows ontwerpen en testen, die vervolgens door UiPath Robot worden uitgevoerd op uw computer of in de Cloud. Met UiPath Orchestrator kunt u uw software robots inplannen en monitoren. En met UiPath AI Center kunt u bestaande of eigen Machine Learning modellen (AI) integreren in uw automatiseringen. 

Het SAP Business Technology Platform 

SAP is een platform dat bestaat uit verschillende applicaties, zoals SAP ECC, SAO S/4HANA, SAP Business One, SAP SuccessFactors en SAP Ariba. Met SAP kunt u uw bedrijfsprocessen integreren, stroomlijnen en verbeteren op het gebied van financiën, logistiek, human resources, inkoop en meer.  

Partnership UiPath en SAP 

UiPath en SAP hebben een strategisch partnership gesloten om hun klanten te helpen met digitale transformatie. In 2018 verwierf SAP het RPA softwarebedrijf Contextor, om dit onder de noemer SAP iRPA onderdeel te maken van het SAP platform. Toch hebben UiPath en SAP altijd nauw samengewerkt, en hebben beide partijen deze samenwerking in 2023 een flinke boost gegeven. Dit uit zich in een gezamenlijke marktbewerking, doordat SAP ook gerechtigd is om UiPath licenties te verkopen bij bestaande SAP klanten. Om hen te helpen met het automatiseren van repetitieve, tijdrovende bedrijfsprocessen in SAP en andere applicaties.  

Integratie mogelijkheden UiPath en SAP 

Er zijn verschillende integratie mogelijkheden tussen UiPath en SAP. De keuze is afhankelijk van het te automatiseren proces, en de bestaande SAP inrichting. De meest voorkomende integratiemogelijkheden zijn: 

1. UI-automatisering

Dit is de meest eenvoudige en snelle manier om UiPath te integreren met SAP. UiPath Studio wordt gebruikt om de acties van een gebruiker op de SAP GUI te simuleren, zoals het uitlezen, invoeren en verwerken van gegevens.

2. API-integratie

Dit is een meer geavanceerde en robuuste manier om UiPath te integreren met SAP. U kunt UiPath Studio gebruiken om de SAP Application Programming Interface (API) te gebruiken, die u toegang geeft tot de business logica en de data van SAP. U kunt ook gebruik maken van de UiPath SAP Connector, die u een eenvoudige en veilige manier biedt om verbinding te maken met SAP via het Remote Function Call (RFC) protocol.  

3. Integratie UiPath en SAP BAPI

BAPI is een technologie die gebruikt wordt om gegevens uit te wisselen tussen SAP-systemen en externe applicaties. Door BAPI te integreren met UiPath, kunnen bedrijfsprocessen worden geautomatiseerd en geoptimaliseerd, zonder dat daarvoor complexe code hoeven te schrijven of aan te passen. Ook kan er door middel van de BAPI worden voorkomen dat de UI van SAP gebruikt moet worden.

UiPath biedt oplossing bij gedwongen migratie van SAP ECC naar S/4HANA 

UiPath biedt een waardevolle oplossing voor bedrijven die geconfronteerd worden met de gedwongen migratie van SAP ECC naar S/4HANA. Met de aankondiging van SAP in 2022 dat alle klanten vanaf 2027 in de Cloud moeten opereren, wordt de noodzaak van deze overstap steeds urgenter. Het merendeel van de huidige SAP-gebruikers werkt nog steeds op SAP ECC, wat betekent dat een aanzienlijk aantal organisaties voor een aanzienlijke uitdaging staat. Een SAP-migratietraject brengt niet alleen financiële implicaties met zich mee, maar legt ook aanzienlijke druk op de aandacht en tijd van de bestaande organisatie. 

In deze context biedt UiPath waardevolle ondersteuning. Ten eerste kan UiPath helpen bij het automatiseren van tijdrovende processen binnen SAP ECC, waardoor medewerkers vrijkomen voor andere taken en de algehele efficiëntie van de organisatie wordt verbeterd. Daarnaast biedt UiPath ook ondersteuning tijdens de migratie zelf, met behulp van de UiPath Test Suite voor SAP. Deze Test Suite stelt organisaties in staat om de migratie soepeler te laten verlopen door het geautomatiseerd testen van processen en werking van de applicatie. Met UiPath in huis kunnen bedrijven de transitie naar S/4HANA met meer vertrouwen en efficiëntie doorlopen. 

Herbruikbare SAP automatiseringen in de UiPath Marketplace 

De UiPath Marketplace kan worden gezien als een App Store variant voor automatiseringen. Er zijn out-of-the-box automatiseringen beschikbaar voor verschillende applicaties, waaronder ServiceNow, Jira, Coupa en SAP. In de UiPath Marketplace kun je ook eigen automatiseringen publiceren en verkopen. Bekijk hier een volledig overzicht van SAP automatiseringen in de UiPath Marketplace. 

Gratis SAP training modules in de UiPath Academy 

Voor het bouwen van robuuste en veilige UiPath automatiseringen in SAP is het belangrijk om de laatste ins-en-outs te kennen. De UiPath Academy biedt een oplossing. In deze online, gratis omgeving zijn verschillende SAP modules beschikbaar om uw kennis te vergroten. Een paar voorbeelden: 

  1. Get Started with SAP Automation with Studio (2 uur) 
  2. UiPath SAP Automation with Studio (3 uur) 
  3. SAP Automation with Studio Deep Dive (4 uur) 
  4. SAP Testing With UiPath (1 uur) 

Meer weten?  

Wij zijn frontrunner op het gebied van UiPath en SAP. We hebben in onze groep meer dan 15 jaar advies- en implementatie ervaring met SAP. Vanuit Tacstone Consulting hebben we tientallen organisaties geholpen met complexe architectuur- en inrichtingsvraagstukken. Vanuit Tacstone Technology hebben we zo’n 20 klanten waar we succesvol met het UiPath en SAP platform werken. We hebben onze eigen aanpak ontwikkeld, gebaseerd op onze uitgebreide kennis van beide platformen. Of het nu om  het Purchase-to-Pay, Order-to-Cash of Record-to-Report proes gaat: wij hebben de praktijkervaring en -voorbeelden in huis.  

Hulp nodig met de inzet van UiPath en SAP? 

Bent u zelf al bezig met het UiPath Platform, en op zoek naar de ins-en-outs van de integratie met SAP? Of staat u nog aan het begin, en bent u nieuwsgierig naar de voordelen van UiPath voor uw organisatie?  Neem dan contact op met Cees-Willem van Rooij.