Skip to main content
12 augustus 2022 Tacstone Projecten, Trends

De opkomst van Robotic Test Automation (RTA)

Cees-Willem van Rooij

Cees-Willem van Rooij

Senior Manager

Als er één kenmerkend aspect is voor de applicaties van tegenwoordig, dan is het dat ze continu veranderen. Zowel frequenter, als meer veranderingen. Applicatie ontwikkeling beweegt mee met de business en dus hebben marktomstandigheden, wetgeving, technologische ontwikkelingen en uitbreidingen van organisaties impact op applicaties. Om deze reden wordt vaak de Agile ontwikkelmethode toegepast, wat leidt tot meer releases. Meer releases leiden tot meer en frequenter testen van de applicatie. Niet de favoriete hobby van menig gebruiker…..

Toenemende behoefte aan test automation

Het testen van applicaties is vaak toebedeeld aan key users of proces eigenaren van applicaties. Dwars tussen je normale werkzaamheden door, moeten nieuwe release worden getest. En omdat de datum van de nieuwe release vastligt, word je geacht dat ook snel en goed te doen. De afhankelijkheid van de beschikbaarheid van testers is vaak een enorme uitdaging voor een afdeling applicatiebeheer. Hierdoor is er toenemende behoefte aan het automatiseren van testen. Hoe kun je op een consistente wijze testen uitvoeren, zonder tussenkomst van een tester en mét uitgebreide logging? Om zo het aantal releases te verhogen, tegen lagere kosten en met hogere kwaliteit?

Wat is Robotic Test Automation?

Robotic Test Automation (RTA) is de benaming voor het automatiseren van handmatige processtappen om applicaties te testen. Hiervoor maken we gebruik van UiPath Test Manager, een open en flexibele test management tool. Het voordeel van RTA is dat de ontwikkelde robotscripts voor verschillende datasets testen kunnen uitvoeren. Door gebruik te maken van verschillende gebruikersprofielen kunnen ook de autorisaties worden getest. De testruns worden gescheduled uitgevoerd, bijvoorbeeld in de nacht. De volgende ochtend zijn de resultaten bekend. UiPath Test Manager biedt daarnaast de mogelijkheid om eventuele issues terug te leiden naar de User Stories, welke zijn vastgelegd in een tool zoals Jira, SAP Solution Manager, Azure DevOps of Service Now.

Robotic Test Automation

De voordelen van Robotic Test Automation

De inzet van software robots om applicaties te testen leidt tot de volgende voordelen:

 • Verkorten  doorlooptijd van testen
 • Tijdsbesparing van key users in kritieke tijd van het project
 • Opschaling van aantal testruns zonder meerkosten
 • Herbruikbaarheid van ontwikkelde testscripts
 • Hogere kwaliteit en consistentie van testruns
 • Vermijden van saai werk, hogere medewerkerstevredenheid
 • Constante kwaliteit van testen over verschillende domeinen heen
 • Uitgebreide logging met hierin een verwijzing naar de user stories

Praktijkvoorbeeld: Robotic Test Automation in SAP 

Voor een internationaal oliebedrijf heeft Tacstone Technology meer dan 25 verschillende testcases ontwikkeld op SAP. Één testcase is hierin gelijk aan een proces (van A tot Z), wat kan oplopen tot wel 45 stappen (transacties) voor 4 verschillende datasets.

Door inzet van RPA binnen test automatisering besparen we een hoop uren én verhogen we de kwaliteit van de uitgevoerde tests. Hiermee geven we uren terug aan de business en sluiten we beter aan op het verandertempo van de business. De terugverdientijd van RTA is daarnaast erg laag, door de beperkte investering voor ontwikkeling van de scripts
– Manager IT

Een voorbeeld van zo’n testcase is het proces “Beheer & Onderhoud”:

 1. Registreren van een defect in een machine
 2. Aanmaken en goedkeuren van een werkorder om het defect te verhelpen
 3. Uitvoeren van de order inclusief het bestellen en goedkeuren van materialen en diensten
 4. Afronden van de werkorder
 5. Controleren van de bijbehorende logistieke en financiële documenten

Key users hebben in een User Test Script Instruction (UTSI) aangegeven hoe de stappen (= transacties) eruit zien, welke gebruikersprofielen hiervoor worden gebruikt, en welke datasets het script dient te gebruiken.

Onderstaand concept wordt toegepast bij de ontwikkeling van ieder robotscript: 

Robotic Test Automation

Stappen (=transacties) welke in meerdere testcases voorkomen worden ondergebracht in een bibliotheek, zodat deze als herbruikbaar component ook in andere testcases kunnen worden ingezet.

Naast de herbruikbaarheid binnen test automatisering zelf, zijn de ontwikkelde componenten ook beschikbaar voor de klassiekere Robotic Process Automation (RPA). Denk bijv. aan het inloggen in SAP, afronden van een onder of controleren van documenten.

Meer info? Vraag een live demo aan

Heeft bovenstaande jouw interesse gewekt en wil je meer informatie hoe je met RTA aan de slag kan in jouw organisatie? Vraag dan een live demo aan via ons contacformulier.

Twijfel je nog welke RPA consultancy geschikt voor uw bedrijf is, lees dan deze blog.