Skip to main content
3 januari 2023 Brendly Blog

Hoe vind je de beste RPA Consultancy partner?

Sander Terhorst

Project Lead

Is het tijd om met RPA aan de slag te gaan? Of wil je jouw RPA-project naar het volgende niveau tillen? Dan is het verstandig een RPA consultancy partner in te schakelen.

Het kan moeilijk zijn om te bepalen welke implementatie partner het beste bij jouw project of organisatie past. In dit artikel leggen we uit hoe jij RPA consultancy partners kunt beoordelen en degene te kiezen die jou het beste kan helpen jouw doelstellingen te bereiken. Wij bespreken de 4 selectiecriteria die jij in een potentiële partner zou moeten zoeken.

1. Het aantal gecertificeerde RPA Developers

Bij het inhuren van een RPA consultancy partner wil je er zeker van zijn dat zij voldoende gecertificeerde RPA developers in hun team hebben. Dit is belangrijk omdat het betekent dat er genoeg capaciteit en kennis is om jouw software robots op een hoog niveau te ontwikkelen. RPA is erg laagdrempelig, wat een risico vormt voor de kwaliteit van de software robots. Naast de snelheid van ontwikkeling is de veiligheid, herbruikbaarheid en kwaliteit van de code onwijs belangrijk. Ook voor het beheer wil je een RPA partner met voldoende gecertificeerde RPA Developers. Zodat een incident ook tijdig kan worden opgelost tijdens vakanties of feestdagen. Daarnaast kan een partner met meerdere RPA developers meeschalen met de groei van jouw RPA-project (dit gaat sneller dan je denkt!).

 2. Gespecialiseerd in één RPA platform

Wij raden aan om een partner te kiezen die gespecialiseerd is in één van de RPA platformen. De meest populaire RPA platformen zijn: UiPath (marktleider), Power Automate, Automation Anywhere en BluePrism.

Hoewel het kiezen van een partner met kennis van meerdere platformen ideaal lijkt, is dat niet noodzakelijk. Uiteindelijk kiest je toch voor één platform. Maak dus eerst deze keuze welk RPA platform je gaat gebruiken en kies dan een partner (specialist) die jou helpt het maximale uit dit platform te halen.

Dit resulteert in een partner die alle ins en outs kent van jouw gekozen platform en die je kan helpen er het maximale uit te halen. Dit is wenselijk omdat het tempo van (technische) ontwikkelingen erg hoog ligt, en RPA Consultancy bureau’s op hun tenen moeten lopen om hun kennis op peil te houden.

 3. Ondersteuning in het beheer van software robots

Een RPA implementatie is geen eenmalig project. Na de initiële ontwikkeling moeten jouw software robots worden aangestuurd en onderhouden. Dit vereist een ervaren RPA partner die jou doorlopend operationele ondersteuning kan bieden.

RPA projecten groeien vaak hard. Na een jaar komt het voor dat er wel 20 processen geautomatiseerd zijn. Deze RPA processen worden gemeengoed van de organisatie. Wanneer de taken eenmaal uit handen genomen zijn, rekenen werknemers er niet meer op deze taken zelf uit te voeren.

Zorg er daarom voor dat de partner die jij kiest, ook diensten aanbiedt voor het beheer en onderhoud van de software robots. Dit omvat het bewaken van bestaande processen, het aanbrengen van wijzigingen (indien nodig), het toevoegen van nieuwe software robots of het buiten gebruik stellen van deze robots wanneer ze niet langer relevant zijn.

Zo weet je zeker dat alle processen vlekkeloos blijven draaien.

RPA consultancy

4. Specifieke functie, sector enapplicatie kennis

Ten slotte is het erg belangrijk om bij het kiezen van een RPA partner rekening te houden met relevante kennis van een functie, sector en/of applicaties. De belangrijkste reden is dat RPA impact heeft op de bestaande IT, processen en organisatie. En de implementatie hiervan dus geen losstaand IT project is.

Specifieke kennis van een functie (bijv. Finance of HR) helpt om geschikte processen te selecteren, en deze te optimaliseren. Kennis van een sector helpt om de juiste taal te spreken, en zo aansluiting te maken bij de organisatie- en afdeling doelstellingen. Kennis van applicaties zorgt voor robuuste software robots. Ook zullen de kosten lager uitvallen door herbruikbaarheid en daarmee minder benodigde inzet. 

Zorg er daarom voor dat uw potentiële partner jouw branche en sector begrijpt, evenals eventuele intern gebruikte applicaties. Zo kunnen zij met jou meedenken over de richting waarin uw RPA-project zich kan bewegen, jou informeren over mogelijkheden of ideeën die andere bedrijven hebben geïmplementeerd en met oplossingen komen die je misschien over het hoofd hebt gezien.

Zo vind je jouw perfect RPA consultancy partner

Samengevat zijn dit de 4 factoren waarmee rekening gehouden moet worden bij het selecteren van een geschikte RPA consultancy partner:

  • Voldoende gecertificeerde RPA Developers in vaste dienst
  • Gespecialiseerd in het door jou gekozen RPA platform
  • Beheer en ondersteuning als dienstverlening
  • Kennis van jouw sector, functie en applicaties

Nieuwsgierig of wij de geschikte partner zijn voor jouw RPA implementatie? Neem contact met ons op of bekijk onze cases.