Skip to main content
Financiën, Human resources Bouw

Hoppenbrouwers zet RPA in als middel om te groeien, zónder extra administratieve lasten

Hoppenbrouwers Techniek is een snelgroeiend Nederlands installatiebedrijf. Opgericht als eenmansbedrijf in 1918 en nu, ruim 100 jaar later, met meer dan 1.500 medewerkers. Hoppenbrouwers wil de beste en meest duurzame technisch dienstverlener van Nederland zijn. De ambitie is hoog en de visie is helder: “onze medewerkers staan op nummer één.” Behoud van werkplezier is belangrijk, ook bij sterke groei. En juist daarom is Hoppenbrouwers aan de slag gegaan met Robotic Process Automation (RPA).

Early adopter van RPA

De RPA reis van Hoppenbrouwers begon al in 2019. Het techniekbedrijf ging destijds niet over één nacht ijs. Er werd een uitgebreid marktonderzoek gedaan om de meest geschikte RPA software én implementatiepartner te kunnen selecteren.

 “In 2019 waren wij,  zeker in onze specifieke markt, nog echt een early adopter van RPA. UiPath was toen al de marktleider op het gebied van RPA software, maar daar wilden wij ons niet op blindstaren. We hebben verschillende RPA softwarepakketten goed met elkaar vergeleken op criteria zoals ontwikkelsnelheid en andere unique selling points die voor ons belangrijk waren. UiPath kwam hieruit als beste naar voren en daarom zijn wij met dit platform aan de gang gegaan.”

Stijn Hoevenaars | Projectcoördinator Data

Binnen Hoppenbrouwers wordt gewerkt volgens de LEAN methodiek. Deze werkwijze helpt om processen eerst te optimaliseren, en dan pas te automatiseren.

Goede klik met Tacstone gaf de doorslag

Toen de pakketkeuze achter de rug was, ging Hoppenbrouwers op zoek naar de meest geschikte implementatiepartner. En ook hierbij ging de organisatie niet over één nacht ijs. Er werden maar liefst vijf verschillende partijen uitgenodigd op kantoor. Naast kennis en ervaring zocht Hoppenbrouwers vooral ook een partner om écht mee samen te werken. “De openheid en eerlijkheid waarmee Tacstone met ons in gesprek ging, sloot precies aan op hoe wij zelf graag werken”, vertelt Stijn. “De goede klik met Tacstone gaf ze al meteen een streepje voor. Daarnaast gaven de manier van werken, de implementatiesnelheid en de wijze waarop Tacstone nazorg levert de doorslag”.

Co-creatie: in korte tijd succesvol op eigen benen kunnen staan

In de opstartfase van het RPA project heeft Tacstone geholpen met de juiste inrichting van de RPA ontwikkel- en beheeromgeving, de installatie van de software en het trainen van medewerkers van Hoppenbrouwers in de diverse RPA rollen. De eerste robotprocessen werden direct in een co-creatie model opgepakt, in nauwe samenwerking tussen de RPA Developers van Hoppenbrouwers en die van Tacstone. Zo leerden de toekomstige RPA experts van Hoppenbrouwers direct on the job het UiPath platform kennen. Ook werden gezamenlijk demo’s gegeven in de organisatie en workshops gedaan om overal in het bedrijf uit te leggen wat RPA kan betekenen en kansen te identificeren voor de toepassing.

RPA biedt éxtra flexibiliteit en snelheid

Binnen Hoppenbrouwers is RPA ondergebracht in de afdeling Data. Hier zijn medewerkers dagelijks bezig met het optimaliseren en automatiseren van processen. Net als veel andere bedrijven ziet Hoppenbrouwers RPA als een oplossing die extra snelheid en flexibiliteit biedt t.o.v. de reeds bestaande ICT. Het doorvoeren van aanpassingen in een ERP-systeem is ingewikkeld en kan vaak lang duren. De business kan niet altijd zolang wachten, zeker niet als bestaande knelpunten nóg meer gaan knellen als gevolg van de sterke groei van de business. RPA biedt dan een uitkomst. In veel gevallen kan al in een paar weken de gewenste automatisering van een proces worden gerealiseerd.

 “RPA heeft ons flexibeler gemaakt in het ontwikkelen van oplossingen voor automatiseringsvraagstukken. Soms plakken we zelfs bewust een zogenaamde  ‘RPA-pleister’ op een proces om een knelpunt tijdelijk op te lossen. We kunnen nu als installatiebedrijf méér werk aannemen, maar zonder dat de hoeveelheid administratief werk in hetzelfde tempo meegroeit. En we zijn nu ook minder afhankelijk van aanpassingen in onze bestaande ICT systemen die steeds gerealiseerd moeten worden door onze leveranciers. Wij hadden al best veel processen in ons bedrijf voor 90% geautomatiseerd, maar met RPA lukt het ons nu om ook de laatste 10% te automatiseren. Zo is voor ons het cirkeltje rond.”

Stijn Hoevenaars | Projectcoördinator Data

Meer over Hoppenbrouwers

Hoppenbrouwers richt zich op het ontwerpen, installeren en onderhouden van werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties. Hiermee is zij actief in een brede markt met een variëteit aan disciplines waaronder industriële automatisering, beveiliging, inspectie, duurzame energie, sprinkler en technisch beheer.

In 2020 heeft RockingRobots samen met Hoppenbrouwers en Tacstone een reportage gemaakt over de adoptie van RPA en de verwelkoming van Robohop als digitale medewerker van Hoppenbrouwers.

Robohop, de virtuele assistent van Hoppenbrouwers