Skip to main content
6 juni 2023 Tacstone Nieuws, Projecten, Trends

Aan de slag met het integraal zorgakkoord in combinatie met Robotic Process Automation!

Mark de poorter - RPA zorg

Mark de Poorter

Partner

In de zorgsector is het Integraal Zorgakkoord (IZA) inmiddels een bekend begrip. Het centrale probleem ligt erin dat de stijgende zorgvraag, met name als gevolg van vergrijzing, moeilijk te verzoenen is met de beperkte beschikbaarheid van zorg vanwege het groeiende tekort aan arbeidskrachten en de kosten die daarmee gepaard gaan.

In het IZA (zie ook: IZA) staat uitvoerig beschreven wie, hoe en op welke thema’s er gewerkt kan worden aan deze uitdaging.

Tacstone Technology en Q-Consult Zorg bundelen hun krachten om zorginstellingen te helpen bij het vinden van veelbelovende ideeën die geschikt zijn voor de gezondheidszorg en deze te combineren met moderne digitaliseringstechnieken, zoals RPA en AI. Tacstone Technology heeft diepgaande technische kennis van RPA en AI en kan praktijkvoorbeelden uit de zorgsector presenteren. Q-Consult Zorg beschikt over expertise op het gebied van zorgprocessen, wet- en regelgeving, en het succesvol managen van projecten en programma’s in verschillende zorggebieden.

Samen opstellen en uitvoeren van succesvolle transitie- en veranderplannen

Q-Consult Zorg combineert diepgaande kennis van de zorg met een sterke focus op implementatie. Naast expertise op verschillende zorggebieden, is er ook ruime ervaring op het gebied van daadwerkelijk doorvoeren van veranderingen in de praktijk. De organisatie staat klaar om te helpen bij het realiseren van transformatie die aanzienlijke positieve effecten heeft op passende zorg, evenals op de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg op de lange termijn. Daarnaast wordt er gestreefd om zorgprofessionals te behouden, ontzien en optimaal in te zetten. Dit wordt bereikt door middel van een gestructureerde aanpak, die de volgende stappen omvat.

RPA en AI inzetten als succesvol transitietraject

Tacstone Technology is gespecialiseerd in RPA en AI-toepassingen. Als Gold partner van UiPath heeft het uitgebreide kennis van nieuwe technieken om zorginstellingen te ondersteunen. Tacstone Technology heeft met succes al tientallen zorginstellingen (zowel cure als care) op weg geholpen met robotisering en AI. De organisatie zet software robots in zowel in de primaire zorglogistieke processen als in de ondersteunende (financiële) werkprocessen.

Voorbeelden uit de praktijk

Er zijn legio voorbeelden over hoe RPA in de zorg ingezet kan worden. Desondanks zien we dat veel zorginstellingen het nog steeds lastig vinden om de potentie van RPA ook om te zetten in een, voor de eigen instelling, concrete use case. En daarbij ook nog eens een use case die kansrijk is in het kader van een succesvolle IZA transitie aanvraag. Wij weten dat die use cases bestaan!

Ter inspiratie hieronder een aantal mogelijke robot ideeën in het zorglogistieke proces + een concrete en effectieve use case die past bij de thema’s “Verbeteren van digitalisering en gegevensuitwisseling”, “Vergroten werkplezier in de zorg” van het IZA.

Inspiratie voor ideeën in het zorglogistieke proces

Use case: RPA bij het aanmelden en inschrijven van een cliënt of patiënt (via zorgdomein)

Een praktijkvoorbeeld van een succesvol idee van een robot, wat heeft bijgedragen aan het optimaliseren van het zorglogistieke proces, is het aanmelden en inschrijven van een cliënt/ patiënt (via zorgdomein).

Resultaat van de robot

  • De robot ondersteunt de zorgadministratie en de arts/ behandelaar
  • De inschrijving van een cliënt/ patiënt verloopt veel sneller (van enkele weken naar minuten)
  • Tijdsbesparing van > 1400 uur per jaar
  • Foutreductie, minder rework, tijdsbesparing en snellere inschrijving

Wat doet deze software robot?

Een software robot ontvangt cliënt-verwijsbrieven vanuit de huisarts per mail en leest deze uit. Controles en verdere verwerking gebeurt precies zoals een echte medewerker dit ook zou doen: cliëntgegevens en de verwijzer worden gecontroleerd. Vervolgens wordt de cliënt aangemeld en ingeschreven in het EPD-systeem. In onderstaande visualisatie is zichtbaar dat er nauwelijks meer menselijke interactie is in de uitvoering van dit proces en dat de robot het leeuwendeel van het werk uitvoert: continu en wanneer je maar wilt.

rpa in de zorg

Sofware robots inzetten binnen jouw organisatie?

Als je bezig bent met digitalisering en op zoek bent naar concrete en effectieve oplossingen die gebruikmaken van RPA en AI, en bovendien kansrijk zijn voor een IZA transitievergoeding, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Neem voor meer informatie contact op met Mark de Poorter, partner Tacstone Technology.